riiacolliander

Luokkaretki: hilpeä Disneykerjäläinen ja porvariston hillitty raivo

"A riot is somebody talking. A riot is a man crying out, ‘Listen to me mister. There is something I’ve been trying to tell you and you’re not listening'."
- Federal Communications Commissioner Nicholas Johnson.

Tunnustan jo alkuun pari seikkaa: kyllä, osallistuin itsenäisyyspäivän Luokkaretki -tapahtumaan. Ei, en identifioi itseäni anarkistiksi. Ei, en lukenut uutisaviisien otoksia aiheesta ennen maanantaita. Kutsutaan sitä vaikka tottumukseksi: sen aikaa tapaa kestää ennen kuin tekstisisällöissä ehditään edetä klikkaushuoraavista kohukuvaliitteistä toimituksellisempaan materiaaliin. Siihen asti tiedän lukemattakin, että "idiootit riehuivat, verovaroja palaa, ei poliittista sanomaa".

Sellainen sävy ei yllätä. Mutta se on valitettavaa. Hedelmätöntä. Epäkiinnostavaa. Itse en ole oikeastaan kiinnostunut pohtimaan, mitä tavaraa ikkunaan heittävälle yksilölle tulisi tehdä. Sitäkin kiinnostuneempi olen kyllä kysymään, miksi hän niin kukaties teki. Sellaiset kysymykset tapaavat jäädä kohukuvien ja norsunluutorninärkästyneisyyden piirissä kysymättä. Kaava on yksinkertainen: mikäli vastaus saattaa olla epämiellyttävä, on parempi olla kysymättä. Turvallisempaa piiloutua närkästyksen tai lynkkaysmielialan taakse kuin kysyä, mikä näin reagoin – ja mikä voi nostaa jossakussa toisessa sellaisen kiukun, että se ottaa ja nakkaa roskiksen ikkunaan? Kun pyrin lohkomaan mahdollisia syitä sille tai tälle, en pyri löytämään syitä hyväksyä niitä. Ymmärrän vain, ettei kukaan lakkaa olemasta uusnatsi tai hakkaamasta perhettään siksi, että kutsun häntä idiootiksi. Löytääkseni yleisen ja yksilötason syitä yksilön valinnoille joudun usein ennen kaikkea poistumaan omalta mukavuusalueeltani, kohtaamaan asioita jotka ovat vieraita, vastenmielisiä, pelottaviakin. Silti se on ainoa tapa todella päästä syntyjen syvien juurelle. Ihmisellä on lajina taipumus pelätä ja peloissaan vihata vieraita asioita. Syntyy yleistyksiä ja ylilyöntejä. Sellainen käytöskaava on tärkeää tiedostaa ja varoa sen sudenkuoppia.

Kriittiset äänet ovat joskus hankalia. Suomessakin. Niiden luoman epämukavuuden kanssa voi toimia eri tavoin. Eräs konsti on niputtaa ne yhden otsikon alle ja koettaa tehdä niistä paitsi vaarallisia, myös naurettavia. "Vasemmistoanarkistista" tuntuu muotoutuneen itsenäisyyspäivän jälkeisen somesfäärin, blogiversumin ja palstamillien "marxistifeministi". Kun mielipide ei miellytä, sen voi pyrkiä marginalisoimaan vaikkapa ääriliikeretoriikalla. Näin sanoessani en puhu anarkisteista. Puhun koko siitä kirjavasta joukosta, joka otti osaa Luokkaretki -tapahtumaan – sekä niistä, joille ”osallistava sosiaaliturva” tai ”sosiaalisen erarvoisuuden kasvu” eivät ole lukuja excelitaulukossa, vaan arkitodellisuutta. En sano, että kuuluminen kansakunnan filmaattisuusjanan väärään päähän ajaa automaationa nakkomaan esineitä ikkunoihin. Mutta sanon, että on elitististä pystynokkaisuutta mitätöidä monen arki närkästyneiden yleistysten taakse. Ylivoimainen enemmistö tapahtuman osanottajista ilmaisi tulleensa paikalle TTIP-vapaakauppasopimuksen, kasvavien tulo- ja luokkaerojen, kurjistuvan arjen ja leikkauspolitiikan luomien huolien vuoksi. Heidän huolensa ja näkemyksensä on pyritty monessa närkästyneessä kommentissa ja mediatekstissä mitä huolellisimmin mitätöimään. Niitä tekstejä lukiessani mietin, miltä mahtaakaan tuntua kulkueesta bongaamieni hunnutettujen maahanmuuttajatyttöjen, keski-ikäisten lähiöasukkaiden tai opiskelijoiden niitä lukea – ja kuinka paljon se kannustaneekaan heitä jatkossa yhä uskomaan, että heidän mielipiteensä jotakuta kiinnostaisi?

Keskimäärin palsta- ja somemillit täyttäneissä "aivottomat spedet riehuu" -ulostuloissa minulle ruumiillistui jälleen iso osa niitä syistä, mille esimerkiksi Perussuomalaisten nousu rakentui. Harvempi PS:ää alunperin äänestäneistä oli aktiivinen nationalisti, rasisti tai edes Maalaisliiton perillinen. Moni on maininnut valinnan olleen jotakuinkin ensimmäinen kerta, kun äänestyslipuun ylipäätään mitään piirsi. Entä miksi? Luokkapolitiikka ei ole muodikas sana – mutta mikäli päivitämme sen konseptia hieman nykyaikaisemmille sanoille, se antaa osaselityksensä:

kaikkien Suomessa ei ole köyhää paskasakkia. Sitä vastoin on paljon niitä, joilla on akateemisen sivistyspunainen tai söpösti glorifioitu ajatus köyhästä jalona villinä, Disneyn leffojen hilpeänä kerjäläisenä, joka mediaseksikkään masentuneena jonottaa sateessa Hurstin leipää. Esittää 1300-lukuisten kerjäläismunkkienkin tason alittavan kiitostanssin aina, kun joku puoluetoimija muistaa ojentaa pari karamellia ja kauniin lauseen siitä, että vähäosaisiakin on muistettava. Köyhä paskanaama ei ole – ei saa olla – vihainen. Ei turhautunut, pettynyt tai kyllästynyt. Köyhä ei koskaan sano, että vittu tää on nähty, en ala, ei teitä ole kiinnostanut tähänkään asti niin vittuako tässä enää. Kerjäläinen ei saa mennä epäkuntoon. Mutta jos se menee – monella menee sormi suuhun. Mistä nämä tulivat, nämä rumat, inhottavasti käyttäytyvät ihmisroskat? Missä ovat minun teoriakirjani kuvien kauniit köyhät? Miksi ne eivät ole tyytyväisiä, onhan Afrikassa pahemmin?

Ei saisi riehua. Pitäisi olla rakentavasti. Se on hyvä ajatus. Mutta miten siihen vastaisi? Äänestäisikö? Jos, ketä? TTIP-Kokoomusta? SDP:tä, joka omaa myötäsyntyisen taipumuksen luikahtaa viime metrillä vahvimman hallituspuolueen tueksi? Fennovoima-Keskustaa? Vasemmistoa, joka painoa vihreää kuuluisalle vakausmekanismille ja pankkituille? Vihreitä, joilta lohkesi sinivalkoiset jäänmurtajat Shellin Arktis -pyrkimyksiin vuokrannut ja Talvivaaraan lisäpotin valtion varoja kirjannut Heidi Hautala? Perussuomalaisia, joiden rohkeus ei riittänyt ryhtyä hallituspuolueeksi edes jytkynsä turvin? Starttaisiko kansalaisaloitteen ja toivoisi sitä kohdeltavan kunnioittavammin kuin edellisiä? Tekisikö poliisit ja keräisi sata-pata tonni-ponnia HS:n etusivun mainospaikkaan?

TTIP-myyntimies Stubb pahoitteli itsenäisyyspäivän aattona ”kipeitä leikkauksia” eläkkeisiin, lapsilisiin ja työttömyysturvaan. Leikkauksia, joita isänmaan etu” vaati (HS 5.12.). Mutta miten ja kenen toimesta määrittyy "isänmaa", jonka "etu" on olennaisempi kuin sitä kansoittavien hyvinvointi? Joko ”isänmaan” rajat piirtyvät karttalehden sijaan tulorajain mukaan? Linnaan talsi juhlatamineissaan kovin monta Suomensyöjää: poliitikkoa ja talouspäättäjää, joiden intressit keskittyvät kansallisen päätösvallan siirtämiseen ylikansallisille yhtiöille. Sen lajin vandalismista ei otsikoita näy. Niillä käytävillä ei jouha motita tai poliisi huutele laillisuusperiaatteen perään. Vandalismiin tuntuu pätevän sama kuin numeroihin keskimäärin: kun lukuun lisätään tarpeeksi nollia, se menettää merkityksensä.

Summa summarum: jos aidosti kiinnostaa puhua synnyistä ja syistä, ehkäistä ikävyyksiä ja tarjota ratkaisuja, tulee uskaltaa astua ulos norsunluukuplasta. Niin kauan kun "lähiönuori" on naurun tai vähättelyn aihe, ei ole varaa olettaa sellaiseksi luokittuvaa kiinnostavan hittojakaan kuunnella mitä asiantuntijasedillä ja paperisivistyneillä tädeillä on sanottavaa. Keskimäärin ihminen haluaa tulla kuulluksi tasavertaisena. Silloinkin – tai ennen kaikkea silloin – kun hänen sanottavansa ei ole kaunista. Kun tämä ei onnistu, yksilö lakkaa yleensä yrittämästä. Kiinnostaako itseäsi kuunnella tytöttelyä tai holhokkiretoriikkaa? Jollei, älä harjoita sitä itsekään. Perussuomalaisten poliittisen sisällön laadusta voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin he ovat vuosikymmeniin ensimmäinen (puolue)poliittinen toimija, joka ei suhtautunut siihen lähiöpaskaan naurun tai vähättelyn aiheena ja jolle paskanaamasakki oli muutakin kuin epäkuntoisia kerjäläisiä, jotka pitää opettaa uudelleen tanssimaan ettei humanistihumisijoille tule paha mieli kun käytetään vääränlaista kieltä. Epäilemättä tietoinen tyyli- ja strategiavalinta - ja hyvin se tuotti tulosta. Syntyipä ainakin hetkellinen keino näpäyttää niitä, joille vääränlainen köyhä on olemassaolevan ihmisen sijaan lähinnä puoliteoreettinen kansantarina.

Keskiluokka ei ole vain tuloluokka. Se on ennenkaikkea asenne. Mielentila.

Sometuomioistuinten ristiriitaa suhteessa asiantuntijalausuntoihin tai vaikkapa poliisin näkemykseen on ollut hämmentävää ja osin pelottavaakin havainnoida. Moni yksityishenkilö ja yleisempi taho, jolle punaiseksi vaatteeksi on muodostunut esimerkiksi äärioikeistolaisten liikkeiden tai populistipuolueiden harjoittama epätotuuksien ja yleistysten viljely on ryhtynyt - närkästyksensä sokaisemina? - saman argumentointimallin harjoittajiksi. Öhö öhö, tsiigaa, täs'on hassu kuva anarkistista, ne on kaikki just tollasia, mä tiedän, mä luin netistä. Mittaamattomia yksiköitä aikaa ja energiaa kulutetaan kommentoimaan Luokkaretki -tapahtuman osanottajien vähemmistön tekemisiä sen sijaan, että keskustelua hallitsisi esimerkiksi samana päivänä Hietaniemen hautausmaalle marssinut, noin 150 tunnustuksellisen uusnatsin kulkue - sitten 90-luvun ei osanottajamääriltään vastaavaa militantin äärioikeiston liikehdintää internetin ulkopuolisessa tilassa ole taidettu nähdäkään. IL mainitse pikku-uutisessaan "sankarihaudoille seppeleitä laskeneiden" saaneen niskaansa hapansilakoita, mutta unohtaa mainita keiden kulkueesta oli kalasateen alla kyse.

Ymmärtäminen ei merkitse hyväksymistä. Siispä ymmärrän hyvin, miksi projektiili ikkunaan muodostuu jollekulle valituksi viestintävalineeksi. Paheksujat haastan analyysiin ja esittämään käytännön vaihtoehtoja, kuulemaan niitä joita voi olla epämiellyttäväkin kuunnella. Itseäni ei kiinnosta pohtia sitä, pitäisikö mennä väliin jonkun tarttuessa projektiiliin - mutta sitäkin enemmän kiinnostaa kysyä, MIKSI joku tekee niin - sillä miksi automaattiolettaisin hänet "aivottomaksi spedeksi" ja korottaisin itseni elitistiseen kaikkitietäjän asemaan?

Pitkän paminan päätteeksi vedän loppulinjan Luokkaretki -tapahtuman ennakkomateriaaleissaan alleviivaamiin kritiikin kohteisiin – leikkauspolitiikka, kansallista päätäntavaltaa romuttava vapaakauppasopimus, sosiaalisen eriarvoistumisen kasvu – ja syihin, jotka tapahtuman osanottajien rauhallinen enemmistö paikallaolonsa syiksi kysyttäessä mainitsi. Ristiinvertaan sitä Akavan ilmoitukseen vaatimuksesta antaa työnantajalle vapaus perusteettomien pätkätöiden teettämiselle sekä Elinkeinoelämän Keskusliiton tuoreeseen ”reseptiin hyvinvointivaltion pelastamiseksi”.

100 000 euroa vakutuusrahaa särkyneistä ikkunoista on tietenkin suuri summa ja satunnaisen pienen perheyrityksen liikehuoneiston turmeleminen vailla perusteita. Kolmen miljardin euron lisäsäästön julkisen sektorin saralta sen sijaan täyttävät kirjoissani jo puhtaan rakenteellisen väkivallan tunnusmerkit. Moni kehoittaa tai vaatii ikkunainsärkemisen sijaan tekemään ”jotakin rakentavaa”. Se on hyvä kehoitus. Miten voisimme toteuttaa sitä käytännössä, meistä vähän jokainen? Leikitään ajatusleikki: miltä julkinen keskustelu tai politiikan arski voisikaan näyttää, jos jokainen anarkistien lynkkaamisesta innostunut nettituomari tai vihaansa tikahtuva norsunluutornikansalainen kävisi samalla innolla esimerkiksi näiden suunnitelmien käytännön röykyttämiseen?

Vertailun vuoksi liitän kokonaisuuteen terveiset menneen marraskuun Brysselistä: hallitus julkisti uuden säästösuunnitelmansa (ikäperusteisia palkanlaskuja, eläkeiän nostoja, tukien alentamista - you name it, they have it) ja ajoi Brysselin kaduille yli 100 000 ammattiliittoaktiivia ja perusduunaria. Kuvamateriaali palavista autoista ja poliisin päälle lentävistä mellakka-aidoista alkaa siinä toisen minuutin kohdalla. Siitä pitäen maata on ryyditetty toistuvilla lakoilla ja useampi ammattiliitto on kehoittanut työntekijöitä hidastamaan työtahtia, pitämään sairaspäiviä ja tuottamaan näin työnantajapuolelle niin paljon taloudellista hävikkiä kuin voivat. Yleislakkoa on kaavailtu joulukuun puolelleväliä - tai näin viimeksi, kun tilannepäivityksiä katsoin. Mitä tästä opimme? Kertokaa te muut.

»EK listasi ns. "rönsyt", joista leikata kolme miljardia euroa:

• Mielenterveystyön kehittäminen
• Hoitotakuu
• Lasten esiopetus
• Vanhustenhuollon laatusuositukset
• Terveydenhuoltolaki
• Lasten aamu- ja iltapäivätoiminta
• Keski-asteen koulutus
• Hammashuollon laajennus
• Mielenterveys- ja päihdetyön hoidon laajennus
• Ikäihmisten palvelujen laatusuositukset
• Kuntouttava työtoiminta
• Sosiaalihuollon henkilöstökoulutus
• Perusopetuksen valmistavan koulutuksen tuntimäärä
• Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon laajennus
• Vammaispalvelulaki
• Sosiaalihuollon henkilöstökoulutus
• Hammashuollon laajentaminen
• Omaishoidon lakisääteiset vapaat
• Lastensuojelulaki
• Omaishoitajien vapaapäivien lisäys
• Päivätoiminnan laajentaminen
• Esiopetuksen koulumatkatuki
• Hammashuollon laajentaminen
• Perusopetuksen tuen laajennus
• Ympäristönsuojelu (viranomaistehtävät)
• Kuntouttava työtoiminta
• Omais- ja perhehoidon kehittäminen
• Lastensuojelu- ja perhehoitajalaki
• Ammatillisen peruskoulutukseen ohjaus (vuoden 2014 taso)
• Tulkkipalvelujen lisääminen (valtion kulutusmeno)
• Vammaispalvelujen laajennus (laki)
• Neuvoloiden ja kouluterveyshuollon laajennus
• Nuorisotyö
• Vaikeavammaisten avun lisäys
• Lasten hoidon tarkennus
• Omaishoitoon pääsyyn laajentaminen
• Joustava perusopetus (7-9 luokkalaiset)
• Lasten päivähoito
• Mielenterveystyön pakkotoimet
• Eläinsuojelu, eläintautivalvonta
• Eläinhuoltolaki
• Erityislastenhoitopalvelujen takaaminen
• Pitkäaikaistyöttömien terveystarkastukset
• Sosiaalisen luototuksen järjestäminen
• Vapaa sivistystyö
• Kutsuntatarkastukset
• Rintasyöpäseulontojen laajennus
• Toimeentulotukien käsittelyajan lyhennys
• Rintasyöpäseulontojen laajennus
• Ammattikorkeakoulujen opiskelijamäärät (v. 2013 taso)
• Rintasyöpäseulontojen laajennus
• Biopankkilaki
• Ympäristötietojen raportointi
• Tulvariskien hallinta»

PS. kuulu Unioninkadun motitus tarjosi silminnäkijälle suorastaan attenboroughiaanista havaintomateriaalia. Kun noin 92% prosenttia motitetuista karkaa avaamansa porttikongin kautta ja jättää poliisin puhemiehen kommentoimaan kameralle "tilanteen olevan rauhoittumaan päin", ollaan yhdenlaisen tosielämän Kummelihetken äärellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Listasta jäi pois pääluottamusmiesten irtisanomiset. Pyrkimykset työntekijöiden työehtojen heikentämiseen kaukoidän maiden (kilpailija) palkkojen ja työaikojen tasolle. Ja yleensäkin sivistysvaltion olemukseen kuuluvan sopimusjärjestelmän alas-ajoon.
Näyttää näin sivustakatsojan (eläkeläisen) silmin, että porvariston (piiloporvareineen) toiminta joukkoirtisanomisineen johtaa alemman sosiaaliluokan räjähdysmäiseen kasvuun Suomessakin.
Entä kun tämän kasvaneen joukon minimi elämää heikennetään vielä ihmisarvon sietokyvyn rajoille asti?
Tarvitaan vaan joku karismaattinen kansankiihottaja, joka saa joukot liikkeelle, niin seurauksia voi arvailla. Ehkä erilainen "mätky", kuin Soinin lanseeraama?
Siinä on sitten lainsäätäjä poliiseineen melko "kusessa".

pekka numminen

"Äänestäisikö? Jos, ketä? TTIP-Kokoomusta? SDP:tä, joka omaa myötäsyntyisen taipumuksen luikahtaa viime metrillä vahvimman hallituspuolueen tueksi? Fennovoima-Keskustaa? Vasemmistoa, joka painoa vihreää kuuluisalle vakausmekanismille ja pankkituille? Vihreitä, joilta lohkesi sinivalkoiset jäänmurtajat Shellin Arktis -pyrkimyksiin vuokrannut ja Talvivaaraan lisäpotin valtion varoja kirjannut Heidi Hautala? Perussuomalaisia, joiden rohkeus ei riittänyt ryhtyä hallituspuolueeksi edes jytkynsä turvin?"

Kommentissasi Perussuomalaisista kiteytyy se tosiasia, ettei puolue olisi mitenkään voinut toimia (vastustajien mielestä) oikein. Jos puolue olisi menny Kokoomuksen hallitukseen ja luvannut tukea hallitusohjelmaa, niin PS olisi mukana listassasi pankkitukien siunaajana...

Toisaalta sinulle pikku anarkristus...

Kerrot meille että "luokkarekti" tilaisuudessa/itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa oli mukana paljon erilaisia ryhmiä joilla on/oli paljon erilaisia mielipiteitä ja tavoitteita.

Miten tästä *askasakista saisi muodostettua vaihtoehdon nykysysteemillemme? Jos osasta teistä on hauskaa rikkoa ja sotkea paikkoja, mutta osa ei tätä hyväksy... Osalle vasemmistolaisuus ja sosialismi on tärkeää, osa taas katsoo senkin muodostavan "establishmentin" ja valtakoneiston...

Siis yksinkertaisemmin, yksinkertaisemmille, jos teistä mielenosoittajista, töhrijöistä ja tuholaisista muodostaisi jonkinlaisen yhteisön, niin sekin olisi helvetin erimielinen suunileen kaikesta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ääri kansankiihottajat tarvitsevat omien valtapyrkimystensä edesauttamiseen juuri näitä "käsikassaroita" ikkunansärkijöineen. Eli "hyödyllisiä idiootteja".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hirmu anarkisteja ollaan, mutta voiko kaikki olla kiinni jonkun Stubbin sedän almuista? Lyön vetoa, että Suvi Auvisesta tulee vähitellen anarkistiliikkeen menestyvä imagokonsultti. Muut etsivät suomalaista unelmaa, joka on olla pomoille uskollinen ja pilkuntarkka virkamies.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Jouni Snellman. Noinhan se kävi 1960-70 luvunkin puhtaaksi viljellyille partaradikaaleillekin. - Elämä opettaa vaikka kantapään kautta, jos henkilö on oppiakseen. Jotkut lyövät silti päätään jatkuvasti seinään tai rikkovat yhä yhteiskunnan leluja ja ikkunoita primitiivireaktioissaan.Ja tyhmän pään takia koko ruumis kärsii ja mieli kyrsii. Ellei järki ja äly voita.

Näin kävi kun murrosiän jälkeinen seestymis- ja vakiintumiskausi koitti ja järki voitti edellisetkin radikaalit ja maailmanparantajat ja rauhan tekijät: wahlroosit, tuomiojat, hautalat, elintasointiaanit, ym...ym. idealistit.

Jaakko Häkkinen

"Itse en ole oikeastaan kiinnostunut pohtimaan, mitä tavaraa ikkunaan heittävälle yksilölle tulisi tehdä. Sitäkin kiinnostuneempi olen kyllä kysymään, miksi hän niin teki."
-- Minua kiinnostaa, miksi annatte heidän tehdä niin. Jos minun porukassani olisi joku ääliö, jonka aggressiivisuus ja rikollinen käytös pilaisi koko porukan maineen, minä puuttuisin asiaan.

Ei närkästyminen oikeuta tuhoamista eikä väkivaltaa - ei minkäänlaista rikollisuutta. Kai (a)narsistit pystyvät sen ymmärtämään?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Aikalailla yks lysti vaikka kirjoittaisit väitöskirjan tuhoamiseen johtaineista syistä, ehkä se lisää ymmärrystä, ehkä ei,
se ei silti poista sitä tosiasiaa, että kohdentamaton tuhoaminen joka määrittelemättömyydessään joutaa "mulla on paha olo" otsakkeen alle,
varmasti ottaa päähän ihmisiä,

Ottaa päähän rajustikin vahingon kärsineitä ja jotka ihan varmasti kysyvät moneenkin kertaan itseltään,
että miksi, miksi,
saamatta siihen koskaan vastausta.

On looginen väistämättömyys, että idioottimaiseen käytökseen sortunut henkilö nimetään idiootiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Timolle ja Jaakolle tiedoksi. Vandalismia tapahtuu koko ajan sekä julkiseen että yksityiseen omaisuuteen kohdistettua. Kukaan ei sano mitään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ai jaa no sittenhän se on ihan ok.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No ei se ainakaan pahempi ole.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Tuo nyt ei oikein liity kommenttiini, mutta joo, valitettavasti ihmiset ummistavat silmänsä.

Ite olen narauttanut vandaaleja,
itsenikin narautin kun kohellus lähti niinsanotusti lapasesta ja kiipeilin lyhtypylväästä kuvun mäsäksi,
ei mulle tullut tuolloinkaan hetkeksikään mieleen luistella aiheuttamastani vahingosta vaikka olisin voinut vain liueta paikalta.

idioottimaisesta käytöksestä ja paikkojen rikkomisesta saa ja kuuluukin korvata oli mukana aatetta tai ei, koska se ei helpota uhrin asemaa mitenkään,

enpähän ole sen koommin kiipeillyt lyhtypylväisiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Osittain se kai on kuululunut useimpien nuoruuteen että ei ihan kaikkea ottanut huomioon eikä tiennyt miten aikuisväestö koki oman välinpitämättömyyden tai töhrimisen tai meluamisen tai muun sekoilemisen.
Nyt vaan tuntuu että jotkun bussipysäkin lasit ja niiden rikkomien ei enää edes hetkauta ketään. Tuntuu että yhteiskunnasta puuttuu joku kitti joka liimaa ihmiset ja asiat yhteenkuuluviksi.
No jos siihen asiaan haluaa vaikuttaa sen on tapahduttava siellä missä ihmiset liikkuvat eikä somessa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Noin 95%:sta anarkeista yms. radikaaleista tulee ajanmyötä keskiluokkaisia keski-ikäisiä. Näin on historian aikana käynyt jokaiselle sukupolvelle jolle se on ollut mahdollista, joten ystävällisesti; pitäkää luokkasotanne.

Kosti Korhonen

Kommentaattorit Risto mukaan lukien ei oo päässy kolmatta lausetta pidemmälle: "There is something I’ve been trying to tell you and you’re not listening'."

Sit loppu kuunteleminen. Ja vaikeaahan tuo kuulostelu on kokoomuksen suunnalla, ei kuullut Benkkukaan kun kesällä huusin sen korvaan "Miltä tuntuu olla isänmaanpetturi?".

Toisilta rikotaan ja riistetään jatkuvasti ja te pidätte sitä oikeudenmukasena ja alette itkeen jostain jopoista ja kupeista. Hävetkää!b terv kupiton köyhä

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Ei sinä et ymmärtänyt alkuunkaan, yksityisihmisten omaisuuden järjetön tuhoaminen ei ole puolusteltavissa millään ideologialla,
ajatus katoaa tuhon alle eikä auta mikään.

Riia Colliander totesi sen itsekin ja yritti nyt avata tarkoitusperiä omasta näkökulmastaan ja keskustelua, mutta munasi omalla kohdallani mahdollisuutensa sillä ettei häntä kiinnosta ilkivallan uhrien vitutus ja että on lähinnä valitettavaa että siihen yleensäkään kiinnitetään huomiota.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vielä apropoo pysäkkivandalismi. Minulla oli muinoin sellainen idea että bussipysykit pitäisi punoa pajunoksista ja kiinnittää pysäkille istutettuihin pajuhin. Pehmeätä on vaikeampi rikkoa ja on olemassa punoksia joita ei saa purkautumaan sillä että rikkoo rakenteen yhdestä kohtaa.
Alumiini ja lasi ovat huonoja materiaaleja näiden lähiöihmisiä varten pystytettyihin "karjasuojiin".
Takku.net-sivulla kerrottiin myös melko hellävaroen totutetusta julkisen tilan haltuunotosta. http://takku.net/article.php/20141210132342383

Käyttäjän JuliusKarlsson kuva
Julius Karlsson

Kiitoksia.

Kuulen kyllä, mutta minun korvani eivät kelpaa, koska olen mukana puoluepolitiikassa.

Ainoa olennainen asia on "miksi?" ja se on sitä kaikissa muissakin asioissa.

Jari Leino

Minä en pidä sinua tai niitä pyörätelineen näyteikkunaan heittäneitä poikia erityisen köyhinä tai sorrettuina.

Minun mielestäni kyse on lähinnä siitä, että kaiken ilmaiseksi ja liian helpolla saaneet, pilalle hemmotellut kakarat eivät osaa tuntea tyytyväisyyttä mistään.

Luinko oikein riviesi välistä, että sinäkin näet itsenäiset ja omia rajojaan valvovat kansallisvaltiot ainoana suojana ylikansallisia suuryrityksiä vastaan? Siitä olen kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Taitavat olla niitä vapaan kasvatuksen hedelmiä?

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Kelpo bloggaus, jossa ei välttämättä kuitenkaan kohdella ihan reilusti eduskuntapuolueita: esim. vihreätä omistajaohjausministeri Heidi Hautalaa on syytetty pikemminkin "Greenpeacen myötäilystä" sekä Arctia Shippingin että Talvivaaran tapauksessa kuin sellaisesta ympäristön kannalta vastuuttomasta toiminnasta, josta Riia Colliander häntä syyttää (ks. esim. IS 11.10.2013) – Talvivaaran lisäsijoituksen tarkoitus oli ympäristövahinkojen korjaaminen (ks. esim. MT 14.2.2013). Mutta parlamentarismi on vaikea laji ja kaipaa tukea kansalaisilta ja kansalaisyhteiskunnan ulkoparlamentaarisilta toimijoilta, joihin myös Greenpeace lukeutuu.

Toimituksen poiminnat